Share

Zašto treba da koristite lampu od himalajske soli

Uz nju ćete se osećati bolje, bićete vitalni i zadovoljni, a rešićete se i respiratornih tegoba

Kako joj ime kaže, himalajska so potiče iz Kašmira, oblasti na Himalajima, koja se nalazi na tromeđi Kine, Indije i Pakistana. U planinama koje su pre nekoliko stotina miliona godina bile pod morem – sad su bogata nalazišta soli.

So se iskopava iz dubina od 350 do 550 metara, što znači da nije u dodiru ni s jednim oblikom zagađenja iz spoljašnje sredine.

Vadi se u potpuno prirodnom obliku, ostaje bogata svim mineralima, čak se i ne ispira, zbog čega zadržava svoju tipičnu crvenkastu ili narandžastu boju, koja potiče od minerala koje sadrži. Kristali soli se posle iskopavanja samo oblikuju, što svaku lampu od himalajske soli čini jedinstvenom.

Zašto su posebne

So se odlikuje higroskopičnim svojstvima, što znači da privlači molekule vode iz okoline. Vodena para koja lebdi u vazduhu obično sa sobom nosi i molekule prašine, polena, čestice dima, pa čak i bakterije i viruse. Lampa od soli prirodno privlači ove molekule, dok ih vrelina od sveće ili sijalice u njoj isušuje, posle čega se lepe za njenu površinu.

Usled vreline, vlaga isparava, a negativni joni koji se pritom isparavaju – pročišćavaju vazduh u sobi. Upravo su negativni joni razlog što je vazduh na obali, uz vodopade ili odmah posle oluje, uvek svež.

Ipak, lampe od soli oslobađaju prilično malu količinu negativnih jona, te nisu u stanju da toliko osveže vazduh u sobi. Ipak, uspešno neutrališu višak pozitivnih jona koji nastaje usled zračenja  elektronskih uređaja.

Šta sve mogu

Ako patite od problema s disajnim organima ili alergija, savetujemo vam da lampu od himalajske soli postavite u spavaću sobu, pored kreveta. Spavaćete bolje i brže se oporavljati u snu.

Gde staviti lampu

Lampa od soli ne samo što pročišćava vazduh već služi i kao dekorativni element. Najbolje je da je postavite u prostoriju gde provodite najviše vremena. Nemojte je držati napolju ili u kupatilu, jer joj ne prija suviše vlažna sredina.

Spavaća  soba

Ako je stavite pored kreveta, sigurno ćete bolje i mirnije spavati. Upalite je da gori nekoliko sati pre nego što odete na spavanje, ili je ostavite upaljenu po noći, kako bi se vazduh potpuno pročistio dok spavate.

Dečja soba

Što je dete manje, to mu treba više pažnje i zaštite. Blaga i topla svetlost od sone lampe pokraj kreveta olakšaće detetu disanje tokom noći i pomoći mu da se oseti sigurnije…

IZVOR: biomagazin.rs

PROMOCIJA ⬇