Share

Vežbe za čulo mirisa

Mirisi sa sobom nose veoma važne informacije. U prirodi postoje prijatni i neprijatni mirisi, ali, da bi se zaista mogao uživati u dobrim mirisima, potrebno je raditi na prefinjavanju i vežbanju samog čula mirisa.

Čulo mirisa postaje osetljivije putem vežbanja

Tokom mnogobrojnih istraživanja je dokazano da ljudi savremenog doba koriste svoj nos samo u veoma malom procentu, iako bi samo putem mirisa mogli da prikupe izuzetno mnogo informacija.  Razlog slabe upotrebe nosa je nastala evolucijom čoveka, tokom koga je njegovo čulo vida polako postajao dominantniji u odnosu na ostala čula, koji su zbog toga dobili sporednu ulogu u registrovanju raznih nadražaja iz okoline. Vežbanjem se ponovo može vratiti funkcionalnost čula mirisa i pojačati njegova osetljivosti prema raznim mirisima. Vežbanje čula mirisa je veoma jednostavno. Dovoljno je potražiti 5-6 karakternih mirisa u kuhinji (cimet, šargarepa, banana, čaj) i svakodnevno ih mirisati sa zatvorenim očima više puta jedno za drugim. Da bi se izbegao brzo zamaranje nosa veoma je važno da tokom ovog procesa udisaji budu mali i kratkotrajni.

Za vreme ovih vežbi pogodno je i svakom mirisu pridodati neki zvuk, sliku ili eventualno neku boju. Da bi efekat bio zaista učinkovit strogo treba voditi računa o tome da se tokom svakog vežbanja određenom mirisu uvek dodaje isti nadražaj. Ovu metodu koriste i profesionalci za memorisanje određenih mirisa. Naravno, prosečan čovek ne može da dostigne nivo profesionalaca na ovakav način (koji su sposobni da razlikuju i nekoliko hiljada mirisa), ali će svakako u velikoj meri poboljšati funkciju svog čula.

Nakon što čovek uspe da zapamti ovih nekoliko mirisa, može da krene dalje i počne da miriše stvari u svojoj neposrednoj okolini. Osetljivost prema različitim mirisima će biti jači sa povećavanjem učestalosti mirisanja stvari iz okoline.

Kada se govori o mirisima ne misli se nužno samo na parfeme, nego i na mirise začina, raznih cvetova, osveživača prostora, mirisnih sveća itd.

Parfemi se sastoje od raznih komponenti: za kreiranje pojedinih parfema, stručnjaci mešaju i od 50-100 vrsta mirisnih materija. Kako je postojanost ovih materija različit, oni se uvrstavaju u gornju notu, srce ili bazu parfema. Gornje note se mogu osetiti odmah nakon otvaranja bočice parfema, srce mirisa se ispoljava malo kasnije, dok se baza ispoljava najkasnije, ali je najpostojanija.

Kupovina pravog parfema uopšte nije lak zadatak, ali odabir može olakšati isprobavanje parfema na test tračicama. Nanošenje parfema na ove tračice se najčešće vrši tako što se parfem našprica na njih, nakon čega se laganim pokretima zamahuje, što je potpuno pogrešno. Da bi se zaista mogao osetiti svaka pojedinačna komponenta parfema potrebno je test traku umočiti u parfem, držati ga tako nekolio sekundi, zatim čekati da se komponente polako počnu ispoljavati.

Kada se radi o drugim mirisnim sredstvima, kao što su šampon ili deterdžent, njihov miris se najbolje ispoljava kada se rastvore u toploj vodi. Bez obzira na to da li je u pitanju parfem, deterdžent, mirisni cvet ili začin svaki od njih ima izuzetno veliki uticaj na samog čoveka, pa je zbog toga veoma bitno da se čovek okruži upravo sa onim mirisima, koji će pozitivno uticati na njegovo raspoloženje.

PROMOCIJA ⬇