Share

Venčanje i običaji

Venčanje je jedan specifičan događaj u životu svakog čoveka, a posebno žena. Za venčanja se vezuju različiti običaji, koji se razlikuju od područja do područja.

Brak se zasniva na ljubavi i međusobnom poverenju i toleranciji. Brak nema nikakvu materijalnu, poslovnu i porodičnu vrednost. Kada partneri smatraju da je došlo vreme da spoje svoj život, muškarac najpre prosi svoju devojku. Ako je odgovor pozitivan, mogu da započnu pripreme za venčanje. Prva stvar, koja treba da se uradi je popis broja gostiju i usklađivanje budžeta sa njihovim brojem.

4-6 nedelja pre svadbe se šalju pozivnice. Ranije su se one pisale ručno, međutim danas ih već prave raznim tehnikama. Pre svadbe se pravi devojačko i momačko veče, koji obično organizuju prijatelji buduće mlade i mladoženje. Takođe postoje i razni običaji i verovanja, kojih se treba pridržavati pre i tokom svadbe. Jedna od tih običaja je da mladoženja ne sme da vidi mladu u venčanici.

Tradicionalna venčanica mlade je obično bele boje, ali je danas već dostupna venčanica u svim bojama duge. Veo, koji prekriva lice mlade po nekim verovanjima služi da zabuni zle duhove, a po drugim običajima predstavlja simbol njene čistoće. Jedna od starih tradicionalnih običaja, koja danas postaje sve popularnija i popularnija je ona da mlada na sebi mora da ima nešto staro, nešto novo, nešto plavo i nešto u zajam. Svaka od ovih predmeta ima svoje specifično značenje.

Staro je simbol života mlade pre braka, a novo je simbol njenog predstojećeg novog života u braku. Predmet dobijen u zajam je simbol prijateljstva i ljubavi koje treba čuvati poput predmeta, koji se dobijaju u zajam. Plavo je simbol čistoće i nevinosti. Na početku ceremonije venčanja, mlada ulazi u crkvu ili u prostoriju za sklapanje braka tako što ispred nje idu devojčice ili dečaci, koji posipaju njen put sa laticama ruže. Nakon završetka ceremonije sklapanja braka mladenci se posipaju pirinčem i pšenicom, simbolima sreće i plodnosti. Slavlje može da se održava na raznim lokacijama sa puno muzike, plesa, jela, pića i smeha.

Naravno svi oni, koji ne žele da se izlažu dugotrajnim pripremama venčanja i stresom, koji ide sa tim, mogu da biraju skromno venčanje u dvoje ili odlazak u Las Vegas.

PROMOCIJA ⬇