Share

Sve je lepo kada se čovek zaljubi

Strastvenost, ljubav, ekstaza, opsesija, želja su reči sa kojima se može opisati euforija i blaženstvo, koji se oseća onda kada se čovek zaljubi.

Očekivanja muškaraca i žena kada je u pitanju ljubav su veoma različita. Današnji muškarci, kao i njihovi preci pre svega odlučuju prema vizuelnim nadražajima, na osnovu zdravstvenog stanja žene, znacima koji ukazuju na njenu plodnost i mladost.

Većina ljudi vidi samo pozitivne strane ljubavi. Vreli pogledi, držanje za ruku, zanosne tople emocije, ali ljubav itekako ima i loše strane. O tome govori i činjenica da je uzrok skoro svakog četvrtog samoubistva neuzvraćena ljubav. Ljubav je velika stvar, koji je ukodiran u svakog čoveka.

Ljubav predstavlja kombinaciju jedinjenja dopamina, oksitocina, testosterona, estrogena i norepinefrina, koji ostale sisare podstiče na traženje partnera. Stvaranje ovih jedinjenja započinje odmah nakon što mozak čoveka odabere odgovarajućeg partnera po određenim kriterijumima.

Razne studije su dokazale da se tokom zaljubljivanja nivo testosterona smanjuje, dok nivo oksitocina raste kod muškaraca u cilju da bi se kod njih razvio osećaj privrženosti. Zahvaljujući ovom procesu muškarci postaju mnogo pitomiji, nežniji i lakše se prilagođavaju. U ovom istom periodu kod žena dolazi do povećanja nivoa testosterona, što ih čini mnogo samopouzdanijima.

Zaljubljenost prouzrokuje ponašanje, koji je nalik nekoj psihičkoj poremećenosti (sa biohemijske tačke gledišta veoma je sličan stanju nadrogiranosti). Stručnjaci su stanje zaljubljenosti povezali sa biološkim procesima, koji izazivaju euforiju, glad i selekciju hormona, koji prenosi dopamin. Osećaj zaljubljenosti je veoma prijatan osećaj i zbog toga treba uživati u svakom momentu dok traje.

PROMOCIJA ⬇