Share

Pravilnom ishranom do hidrirane kože

Dobro je poznato da hladnoća, vetrovi i centralno grejanje isušuju kožu. Protiv crvenila na licu, perutanja kože na laktovima se pored upotrebe raznih hidratantnih krema može uticati i ishranom.

Omega 3 masne kiseline (DHA i EPA), koje se nalaze u tunjevini i ostalim ribama imaju veoma dobar efekat na membrane ćelija i štite kožu od negativnih uticaja iz spoljašnje sredine i od gubitka vlažnosti. Ove ribe su takođe bogate i vitaminom B i biotinom. Nedostatak ovih vitamina dovodi do isušivanja kože.

Španać je bogat vitaminom A (deluje na jačanje kože), fitohemikalijama (bioaktivna jedinjenja, koji se nalaze u biljkama), folatima (grupa B vitamina), koji imaju funkciju hidriranja kože.

Avokado se uopšte ne smatra zimskom hranom, ali je jako ukusan i ima funkciju u zatezanju kože. Ovo voće je bogato C i E vitaminom i nezasićenim masnim kiselinama, koji za sebe vezuju vlagu.

Ovsena kaša je hrana bogata vodom (hidriranje kože), manganom (izgradnja belančevina), kolagen i elastin (zatezanje kože). Zahvaljujući visokom procentu mangana štiti kožu od štetnog dejstva slobodnih radikala.

Narandža sadrži veliku količinu vode, tako da već kao takva ima veliku moć hidriranja. Velika sadržina C vitamina štiti kožu od dejstva slobodnih radikala i pospešuje stvaranje kolagena.

Indijski krompira je takođe prepun vitaminom C, ali je mnogo hranjivija od narandže. Njegovnim redovnim konzumiranjem dolazi do nestajanja bora.

Ulje šafrana je bogat omega 6 masnim kiselinama, pa se upravo zbog toga smatra pravim eliksirom za isušenu kožu. Kožu čini elastičnom, pri čemu vlaga lakše dospeva do dubljih slojeva, a pogodna je i za lečenje ekcema. Uvođenjem ovih namirnica u svakodnevnu ishranu se može puno toga učiniti za organizam bez ikakvog većeg napora.

PROMOCIJA ⬇