Share

Pranje prozora korak po korak

Da li volite da čistite prozore u svom stanu? Ne brinite, većina nas ne voli ovu aktivnost, posebno ako u kući ima mnogo prozora. Pitate se koji je najbolji način za čišćenje prozora bez mrlja? Šta očistiti prozore zimi i da li ih vredi čistiti … na suncu? Pa za to vam ne trebaju skupi proizvodi iz prodavnice! Dakle, šta možete koristiti za odmašćivanje stakla? Savetujemo!

Voda sa sirćetom

Čišćenje prozora ovom metodom je možda najlakši od svih mogućih načina. Međutim, pre nego što isprobate ovaj patent na svojim staklima, možete brzo da očistite prozore sa samo… vodom! Da biste se oslobodili gornjeg sloja prljavštine, samo očistite prozore mlakom vodom i pamučnom krpom. Alternativno, uvek možete posegnuti za mekim sunđerom od mikrovlakana, koji je podjednako efikasan u uklanjanju prljavštine. Isperite krpu samo kada je prozor očišćen od gornjeg sloja prljavštine! Inače, za prozore bez pruga … neće biti šanse! Što je još gore, ako se krpa ne ispere, takođe možete prouzrokovati da prozor izgleda teško ukloniti … mrlje! Kada sakupljate vodu, možete to uraditi i sa posebnim gumenim brisačem – ali ne zaboravite na kapi koje padaju! Ne trljajte površinu stakla i ne radite to na suncu – inače će na njemu ostati ružni tragovi. Takođe, pokušajte da ne koristite oštre alate kako ne biste ogrebali prozore.

Voda sa sirćetom je odlična ideja ako želite da očistite prozore zimi. Ova metoda najbolje uklanja ne samo masnoću, već i rđu i kamenac. Da li se pitate kako da očistite prozore na kućni način? Pa, sirćetna voda najbolje deluje! Ova kombinacija, bez prljavštine … je strašna! Isprobajte ovu mešavinu da napravite sopstveni dom… sredstvo za čišćenje prozora. U tu svrhu pomešajte:

  • 2 šolje tečnog glicerina
  • 2 šolje alkoholnog sirćeta
  • 2 čaše vode (mlake)

Zatim sipajte sastojke u posudu – važno je da ima raspršivač. Zahvaljujući takvoj mešavini, sigurno ćete dobiti savršeno staklo bez pruga! Takođe, zapamtite da koristite krpe od mikrovlakana – zahvaljujući njima sigurno nećete ostaviti mrlje na prozorima, a prozori će sijati … neverovatnim sjajem! Pravi pribor je veoma važan prilikom čišćenja prozora! Ako vam se ne sviđaju ovi kućni poslovi, obavezno pogledajte ovaj članak za savete o tome kako brzo očistiti prozore.

Čišćenje prozora – so sa sirćetom i… novine!

Kad smo već kod sirćeta, vredi napomenuti da osim mešanja sa vodom, možete ga mešati i sa denaturisanim alkoholom ili … solju! Pitate se kako brzo očistiti prozore? Stoga, odlična ideja će biti kombinovanje nekoliko sastojaka koji će se boriti čak i sa veoma prljavim staklima:

  • 2 čaše hladne vode
  • 3 kašike soli
  • 0,5 šolje sirćeta

Kada pomešate ove sastojke, obavezno sipajte smešu u bocu sa raspršivačem. Naravno, posudu treba dobro protresti – sol se mora rastopiti u smeši. Kasnije samo poprskajte prozor rastvorom, obrišite ga krpom od mikrovlakana i … uživajte u sjajnom staklu kod kuće!

Postoji još jedna mera koja se koristi veoma dugo. To su… papirne novine! Zahvaljujući njemu, možete dozvoliti da sredstvo za čišćenje prozora upije i ne ostavlja mrlje ili pruge za sobom. Sve što treba da uradite je da obrišete prozore sa, na primer, smešom koja je gore opisana – a zatim prebrišite staklo papirnim novinama. Stakla će sigurno zasijati novim sjajem! Ne kupujete papirne novine? Pa, možda ćete biti u iskušenju da iskoristite upijajuća svojstva… papirnih ubrusa! Međutim, vredi investirati u visokokvalitetne koje neće ostaviti nikakva vlakna na staklu niti ih ogrebati!

Zanimljivo je da se kontaminacije možete osloboditi i denaturisanim alkoholom ili… sirovim krompirom! Kako odmastiti staklo ovim poznatim povrćem? Pa, samo treba da očistite krompir, a zatim ga ogulite. Kasnije bi ga trebalo preseći na jednaku polovinu i obrisati sve mrlje koje su možda ostale na staklu. Nakon što ih obrišete, operite prozor rastvorom sirćeta i soli.

Ako želite da očistite prozore bez tragova, vredi razmisliti o profesionalnom peraču prozora. Uređaj za pranje prozora se često naziva i … usisivač za prozore. Može bukvalno da uvuče vodu – a sve zahvaljujući specifičnom mehanizmu uređaja, koji je takođe opremljen gumenim brisačem za vodu. Mašina za pranje prozora ima i posudu za sakupljanje vode, umesto kontejnera za otpad – zato se Karcher mašina za pranje prozora ponekad jednostavno naziva … usisivač!

Da li želite da vaši prozori brzo zasijaju novitetom? Zato ih unapred pokrijmo vodom i odabranim sredstvom za čišćenje stakla. Kasnije pređite mašinom za pranje preko prozora i sakupite ostatke vodom u odgovarajuću posudu na uređaju.

Možete li imati prozore bez mrlja?

Da naravno! Sve što treba da uradite je da nežno polirate prozore nakon čišćenja. Ako imate krpu za pranje, problem nestaje. Međutim, ako nemate takav uređaj, onda možete iskoristiti svojstva … najlonskih čarapa! Zahvaljujući njima, prozore ćete ostaviti čistim, bez mrlja ili tvrdokornih pruga. Uzmite ovu vrstu čarapa za ovo i obrišite njome prozore nakon što operete prozore i osušite ih. Sa ovom metodom, vaši prozori će sigurno lepo zasijati!

Takođe ne možete propustiti jednu veoma važnu tačku. Nikada ne perite prozore na suncu! Znate – tada možete jasnije videti svaku nesavršenost na staklu i, čini se, bolje je očistiti. Ništa ne može biti lošije! Kapi na staklu će se brzo osušiti na suncu, pa će rezultat biti ružne pruge, mrlje i tačkasti tragovi na prozoru. Zato izaberite oblačniji dan, bez kiše, za čišćenje prozora. Brzo ćete saznati da je u ovakvim „tužnim“ danima mnogo lakše čistiti prozore!

IZVOR: Ania Radzi

PROMOCIJA ⬇