Share

“Pčelinji hleb” – U pergi je sve što organizmu treba

Niste čuli za ovaj pčelinji proizvod? Reč je o ubedljivo najzdravijem produktu iz košnice, jer ga vredni insekti prave za sopstvenu ishranu. Preciznije, na zemaljskoj kugli ne postoji hrana koja ima takav biološki potencijal

Iako je manje poznata od ostalih pčelinjih proizvoda, materija pomalo čudnog imena – perga – po sastavu je ubedljivo najzdraviji produkt iz košnice.

Naziva se još i pčelinji hleb, jer je vredni insekti prave za sopstvenu ishranu i uzgoj mladih naraštaja, a najviše je konzumiraju radilice, kojima je za svakodnevne aktivnosti neophodno mnogo energije.

Svojstva ove neverovatne mešavine tek su od pre nekoliko decenija predmet ozbiljnijih naučnih istraživanja, mada se perga s velikim uspehom milenijumima koristi u tradicionalnoj medicini Kine i Indije.

Kako nastaje

Dobija se iz polena koji pčele pohranjuju u saću, a zatim mu dodaju izlučevine iz svojih žlezda, da bi ga na kraju, radi konzerviranja, prekrile medom, čiji enzimi, zajedno sa supstancama iz njihove pljuvačke i brojnim korisnim mikroorganizmima, izazivaju dvonedeljnu fermentaciju.

U tom periodau, čvrsta opna polena razlaže se i stvara se mlečna kiselina (nalik onoj u jogurtu), što, udruženo s dejstvom antibiotskih supstanci, sprečava kvarenje perge.

Za razliku od polena, čiji je rok trajanja maksimalno dve godine i koji postepeno gubi korisna svojstva, pčelinji hleb, ukoliko se pravilno čuva, što prvenstveno podrazumeva suvo i hladno okruženje, godinama zadržava nepromenjen sastav.

Pritom, kad je reč o antibiotskom delovanju, nekoliko puta je jači od polena i ima mnogo složeniji nutritivni sastav od njega. I, što je najvažnije, ne izaziva alergiju.

Sadrži baš sve što je potrebno

Ako se zna da se težina pčelinje larve koja se hrani pergom za samo tri dana poveća 1.500 puta, sasvim je jasno koliko je ova namirnica vredna. Preciznije, na zemaljskoj kugli ne postoji hrana – ni prirodna ni veštačka – koja ima takav biološki potencijal. Perga sadrži mnogo korisnih mikroorganizama – oko 40 sojeva bakterija, preko 100 vrsta gljivica, od čega oko 80 čine kvasci, što je čini moćnim prirodnim probiotikom.

Bogata je proteinima i visokovrednim amino-kiselinama, prava je riznica vitamina B, C, D, E i K, ali njen glavn adut jeste obilje beta-karotena, kobalamina (vitamina B12, koji je vrlo redak u biljnom svetu) i rutina (vitamina P).

Tu su, naravno, i složeni šećeri (glukoza i fruktoza), kao i minerali – bakar, gvožđe, magnezijum, kalijum, kalcijum, sumpor, cink, fosfor i selenijum, kao i obilje enzima i hormona, te snažnih antioksidansa flavonoida…

IZVOR: biomagazin.rs

PROMOCIJA ⬇