Share

Napravite prirodne kapi za nos!

Preparati za otpušavanje nosa koji se  kupuju u apoteci neretko imaju mnoštvo neželjenih efekata – otkrivamo vam kako da napravite zdravije, a delotvornije zamene

Jednostavan fiziološki rastvor u obliku kapi ili spreja prvi je izbor u terapiji za zapušen nos, bilo da je njen uzrok alergija, prehlada, upala sinusa ili obična kijavica. Može se kupiti u apoteci bez recepta, mada ga je vrlo lako napraviti i kod kuće – u 200 ml vode treba razmutiti četvrtinu kašičice košer soli i, po želji, dodati kap eteričnog ulja eukaliptusa.

Međutim, često se dešava da slani rastvor ne pomaže, a u tom slučaju potrebno je posegnuti za nečim „jačim”. Sigurno ste i sami u takvim slučajevima trčali u apoteku i kupovali kapi za nos.

One su vam nesumnjivo pomogle da prodišete, s obzirom na to što se u njima skriva lek koji smanjuje lučenje sekreta  curi iz nosa, te na taj način olakšava disanje. Međutim, ako ste kapi kupovali na svoju ruku, sigurni kako nema potrebe da se nformišete o njima, verovatno niste imali vremena da proćaskate s farmaceutom ili lekarem.

Ali možda ne znate da – za razliku od fiziološkog rastvora u obliku spreja, koji nema nikakva neželjena dejstva – od kapi možete imati više štete nego koristi.

Jeste li bili zavisni od kapi?

Kapi za nos iz apoteke ne smeju se koristiti u neograničenoj količini – možete ih stavljati u nos svega dva-tri puta dnevno, a ni to se ne preporučuje duže od pet dana. U suprotnom nastaju nuspojave, u koje spadaju suva sluzokoža i, paradoksalno, zapušenost nosa. Naime, prekomerna upotreba kapi donosi samo kratkotrajno olakšanje, a potom se problem iznova javlja.

Najgore od svega je to što sluzokoža vapi za kapima, te praktično postaje zavisna os njih, a vi shvatate da su vam potrebne tokom celog dana. Odvikavanje je veoma teško i neretko traje duže nego sama infekcija koja je uzrokovala zapušen nos – kapi se razblažavaju vodom, stavljaju se u samo jednu nozdrvu…

No, zavisnost nije jedini problem: prekomerna upotreba kapi za nos može ugroziti rad srca i podići krvni pritisak, naročito kod osoba koje se već suočavaju s nekom kardiovaskularnom bolešću…

IZVOR: biomagazin.rs

PROMOCIJA ⬇