Share

Kako skinuti kilograme nakon praznika?

Zimski praznici kod većine ljudi se poistovećuje sa prejedanjem, malo kretanja i malo spavanja. Sa negativnim posledicama se većina njih susreće već tokom prvih dana posle nove godine, a to su najčešće povećanje kilaže i smanjenje energije za obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Šta se sve može preduzeti protiv ovoga? Najpre je potrebno napraviti plan ishrane. Ona obuhvata konzumiranje odgovarajuće vrste hrane u odgovarajućim vremenskim intervalima. Za postizanje efikasnog rezultata se preporučuje konzumiranje puno vode. Hrana pripremana za Božić je prepuna ugljenim hidratima i mašću, koji su najčešće propraćeni alkoholnim pićima ili sokovima prepunih šećerom, zato je veoma bitno da se nakon praznika pije što više vode, jer voda potpomaže bržu detoksikaciju organizma.

Uvođenje raznih sportskih aktivnosti u život takođe u velikoj meri može da utiče povoljno na organizam. Za zdravo mršavljenje je neophodna fizička aktivnost prilagođena zdravstvenom stanju i tempu života.

Važno je napomenuti i to da se nikako ne izostave mali obroci nakon praznika, jer se tokom praznika želudac proširi od velike količine hrane, pa je čovek sklon tome da jede mnogo više kada ga spopadne osećaj gladi.

Ugljeni hidrati su veoma bitni za čovekov organizam, međutim uopšte nije svejedno koliko količine i koje vrste ugljenih hidrata se konzumira. Preporučuje se uzimanje tkz. dobrih ugljenih hidrata i to: ovas, indijski krompir, pasulj i quinoa, a pored toga treba voditi računa i o unošenju dovoljne količine vlakana. Postoje vlakna, koja se rastvaraju u vodi (ovas, laneno seme, seme chia, pasulj, šumsko voće). Oni veoma brzo zasite organizam. Vlakna, koja se ne rastvaraju u vodi (integralni pirinač, pšenica i povrće) ima funkciju čišćenja creva od ostataka hrane. Primenom ovih nekoliko saveta se na veoma jednostavan način može povratiti stara kilaža i očistiti organizam od masne i nezdrave hrane nakupljene tokom praznika.

PROMOCIJA ⬇