Share

Kako se boriti protiv prehlade?

Približava se zima, pa i period virusnih oboljenja. Čovek se u najvećem broju slučajeva inficira sa virusima putem dodira. Dovoljno je uhvatiti se za šipku u autobusu, kvaku na javnim mestima ili novac. Svi ovi predmeti mogu biti izvori zaraza. Kako se deca smatraju najosetljivijom grupom stanovništva one i najčešće obolevaju.

U velikom broju slučajeva uprkos tome što simptomi pojedinih bolesti ostaju neprimetni, oni mogu da budu zarazne. Naše najveće blago je zdravlje. Nije dovoljno fokusirati se na lečenje, od toga je mnogo važnije preduzeti mere za prevenciju. Jedan od veoma dobrih načina za to je upotreba sredstava za dezinfekciju ruke.

U slučaju da je infekcija uspela da savlada organizam potrebno je piti što više tečnosti i koristiti C vitamin.

Većini ljudi je dobro poznato da su izvori C vitamina limun i narandža, međutim postoje još brojne namirnice, koje su izuzetno bogate ovim vitaminom. Šipak i kivi takođe sadrže veliki procenat C vitamina.

Crna ribizla se u današnje vreme sve više upotrebljava, jer se u njemu nalazi veliki broj mineralnih materija i vitamina. Najbolje je kada se konzumira u sirovom obliku, ali se od njega mogu napraviti i razni sirupi, pekmez, kompot itd.

Brusnica se može konzumirati i u svežem i u kandiranom obliku i takođe sadrži visoki procenat C vitamina.

Kiseli kupus spada u lekove narodne medicine i izuzetno je bogata vitaminom C i brojnim drugim mineralnim materijama.

Ukoliko je organizam ipak uspela da savlada prehlada, potrebno je jesti što više sirove hrane, kako bi se organizam napunio energijom i na taj način sprečio razmnožavanje virusa.

PROMOCIJA ⬇