Share

Je li palmino ulje zdravo?

Budući da se ovo biljno ulje sve više proizvodi i traži, mnoge zanima je li ono, uprkos visokom nivou zasićenih masnih kiselina, zaista toliko dobro.

Koliko je palmino ulje zdravo?

Palmino ulje, poznato i kao crveno palmino ulje, već hiljadama godina koristi se i u jestive i zdravstvene svrhe. Dobija se iz mesnatog dela ploda uljane palme. O proizvodnji ulja vode se brojne polemike zbog bojazni da plantaže širom Azije, Afrike i Latinske Amerike ne ugroze prirodno stanište mnogih ugroženih vrsta. Uprkos tome, globalna proizvodnja palminog ulja – kao i potražnja za njim – sve više raste. Po obimu proizvodnje, ono je na drugom mestu u svetu, posle sojinog.

Važi za kvalitetno, stabilno ulje bogato vitaminima i mineralima. Obiluje vitaminima A i E, kao i beta-karotenom i likopenom. Osim toga, sadrži antioksidanse sitosterol i skvalen, fenolnu kiselinu i flavonoide. U poređenju s drugim vrstama biljnih ulja, palmino sadrži oko50 % zasićenih masnih kiselina,
40% mononezasićenih i 10% polinezasićenih masnih kiselina.

Riznica antioksidansa
Budući da sadrži visok nivo beta-karotena, koji mu daje i boju, palmino ulje podiže nivo energije i održava hormonsku ravnotežu u organizmu. Takođe, beta-karoten igra važnu ulogu i u zdravlju očiju. Sa ostalim antioksidansima, čuva oči od štetnog dejstva slobodnih radikala, te sprečava pojavu makularne degeneracije i katarakte. Mnoga istraživanja pokazala su da palmino ulje igra važnu ulogu u zdravlju kardiovaskularnog sistema.

Studija objavljena u publikaciji British Journal of Biomedical Science pokazala je da konzumiranje ovog ulja, uprkos tome što sadrži zasićene masne kiseline, ne izaziva aterosklerozu i arterijsku trombozu. Palmino ulje uspostavlja normalnu ravnotežu između dobrog holestora (LDL) i onog lošeg (HDL), te sprečava pojavu ovih oboljenja.

Tokoferoli, prirodni antioksidansi u sastavu ovog biljnog ulja, neutrališu dejstvo slobodnih radikala i imaju veoma važnu ulogu u sprečavanju nastanka raka. Visok nivo tokoferola sprečava mutaciju zdravih ćelija. Palmino ulje vrlo se često nalazi u preparatima za negu kože. Usporava starenje, prodire u dubinske sojeve kože, sprečava nastanak bora i neguje kožu. Osim toga, koristi se i kao sredstvo za čišćenje i hidrataciju kože. Takođe, blagotvorno deluje i na kosu – uklanja prljavštinu i masnoće s kose i kože glave, a ne isušuje ih.

Dobro za trudnice
Nedostatak određenih vitamina u trudnoći može izazvati spontani pobačaj, kao i prevremeni porođaj ili brojne anomalije ploda. Velike količine vitamina A, D i E mogu se naći u palminom ulju. Budući da organizam ne može samostalno proizvesti ove supstance, neophodno ih je uzimati preko hrane. Stoga, stručnjaci savetuju da se palmino ulje obavezno uvrsti u svakodnevnu ishranu.

Napomena:
Obratite pažnju na boju pri kupovini palminog ulja. Zbog visokog nivoa beta-karotena, njegova boja ide od svetlonarandžaste do potpuno crvene. Stoga, ukoliko je bezbojno, znajte da je obrađeno i da je izgubilo većinu nutritivnih svojstava.

IZVOR: biomagazin.rs

PROMOCIJA ⬇