Share

Havajska duhovnost – Oslobodite se neprijatnih osećanja

Istina, možda će vam biti teško da izgovorite i zapamtite naziv ove tehnike, ali vam neće biti potrebni sati i sati učenja da je savladate. Reč je o jednostavnoj disciplini koju već ovog trenutka možete primeniti kako biste pročistili dušu i vratili spokoj i zdravlje

Premda se radi o jednostavnoj tehnici, njen naziv nije baš lako izgovoriti.

Iako će vas podsetiti na neku od reči koje se koriste za prizivanje magije ili bacanje čini, ”ho’oponopono” je zapravo naziv drevne havajske filozofije kojom se uspostavlja unutrašnji mir i postižu sreća i spokoj. U prevodu znači ”ispraviti grešku”, a praktikuje se putem molitava, meditacija, ponavljanjem određenih reči i tehnikama disanja.

Svetu je postala poznata preko knjige Džoa Vitalija ”Zero limitis” (”Nulte granice”). Ho’oponopono polazi od pretpostavke da naš um dvadeset četiri sata na dan registruje svaki događaj i pretvara ga u sećanje, što na duže staze može dovesti do toga da uspomene nadvladaju i onemoguće nas da živimo u sadašnjosti.

Pročišćenje

Prema havajskom duhovnom učenju, naša ličnost se sastoji od četiri različita dela: nesvesnog (unutrašnje dete), svesnog (majka), nadsvesnog (otac) i božanskog (božanski um). Sva četiri elementa moraju biti u ravnoteži da bi postojao sklad između emocija, razuma i duhovnosti.

Problem nastaje kad bolna životna iskustva, pohranjena u nesvesnom, počnu da podstiču naše postupke i misli, i prevagnu nad svim ostalim. Neprijatne uspomene su otrovni otpaci uma koji se javljaju svaki put kad se suočimo s problemom za koji ne uspevamo pronaći rešenje, kad ne umemo da uspostavimo odgovarajući odnos s drugim ljudima i kad ne osećamo radost življenja.

Ali kako se izlečiti od prošlosti? Kako izbrisati sva osećanja besa, srdžbe, frustracije, mržnje, straha i prekora?

Ova havajska disciplina predlaže da se za početak prihvati jedna nimalo laka misao: ništa ne postoji osim nas. Sve što vidimo, osećamo, dodirujemo, probamo i na bilo koji drugi način doživljavamo (ukratko, ceo spoljašnji svet) samo je odraz naših misli.

Svako od nas je sačinjen od iste energije od koje je napravljen ceo univerzum, što nas čini povezanim sa svim što se dešava. Naše misli utiču na tu energiju i imaju neverovatnu moć da poremete ili unesu sklad u naše okruženje.

Nije, dakle, važno šta je ili ko je nešto počinio: ako smo toga svesni, mi smo za to odgovorni. Od nas zavise ljubav, rođenje deteta, prijatelji, kućni ljubimci, cveće, ali i politika, zemljotresi, ratovi, sukobi, bolesti. To ne znači da treba da se osećamo krivim za sve što se dešava, već da treba da priznamo da smo sami doprineli pojavi tih stvari.

Snaga reči

Ne radi se ni o kakvoj magiji, već samo o ljubavi. Voleti samoga sebe najbolji je način da se popravite kao osoba, a kao odraz toga, popraviće se i svet oko vas. Šamanka Morna Simeona prilagodila je drevnu tehniku isceljenja modernom vremenu tako da se svi procesi pročišćenja mogu vršiti nasamo, putem unutrašnjeg duhovnog dijaloga. Jedan od najučinkovitijih načina da se to postigne jeste mantra: ”Izvini, oprosti mi, hvala, volim te”. Ove reči se naglas ili u sebi ponavljaju nekoliko puta tokom dana, dok čekamo u redu u prodavnici, vozimo se u autu ili radimo u kancelariji.

Reči ne treba ponavljati kao recitaciju, već uz punu svest o značenju i snazi svake od njih: majka se (svesno) obraća unutrašnjem detetu (nesvesnom) s ljubavlju i pažnjom, da bi zatim započela razgovor s ocem (nadsvesnim), koji će se obratiti direktno božanstvu da bi zatražio izmenu sećanja.

”Izvini” znači priznati da smo jedini odgovorni za svoju stvarnost, ”oprosti mi” znači zatražiti od božanstva da nas nauči kako da sebi oprostimo za sve probleme koje smo nenamerno izazvali, ”hvala” izražava zahvalnost za sve dobro što smo učinili, ali i za ono što ne smatramo dobrim, a što nam je dalo priliku da učimo i napredujemo; ”volim te” znači izjaviti da želimo biti i živeti srećni sa samima sobom i drugima…

IZVOR: biomagazin.rs

PROMOCIJA ⬇