Share

Čokolada i čili – za snažan imunitet

Stanite na put sezonskim tegobama: probajte poslastice koje, osim što su veoma ukusne, izuzetno su zdrave.

Čokolada i čili: Jak imunitet

Veoma važno reagovati na vreme i ojačati imunosistem kako biste sprečili tegobe i što pre ozdravili. Potpuna zaštita od virusa i bakterija nije moguća, ali raznovrsnija ishrana i te kako može da pomogne, pa makar i nakratko. Ishranu bi trebalo obogatiti žitaricama, voćem i povrćem bogatim vitaminom C.

Ako ste od onih koji će se pre opredeliti za čokoladu nego za voće ili povrće, jedite crnu čokoladu, verovatno najzdraviji slatkiš koji možete uvesti u ishranu. Crna čokolada sadrži minimum 70% kakaoa i s razlogom važi za najzdraviju i najkvalitetniju te možete uživati u njoj s minimalnim osećajem krivice.

Ovaj slatkiš je snažan antioksidans – sadrži flavonoide koji jačaju imuni sistem i štite od dejstva slobodnih radikala. Osim toga, crna čokolada bogata je magnezijumom i bakrom, te blagotvorno deluje na mišiće, kosti i važna je za proizvodnju energije.

Znatne količine bakra pomažu telu da proizvodi neurotransmitere te blagotvorno deluju na kardiovaskularni sistem. Veliki plus za imunološki sistem jeste crna čokolada u kombinaciji s čili paprikom. Naime, ljute papričice sadrže kapsaicin i velike količine vitamina C te pomažu u jačanju imuniteta i opšteg stanja organizma.

Kako biste spremni dočekali jesen, a pritom i obradovali vaše ukućane, preporučujemo vam da isprobate sledeće recepte za zdrave i veoma ukusne poslastice.

IZVOR: biomagazin.rs

PROMOCIJA ⬇