Share

ČI GONG – spas za bolne zglobove

Ova drevna veština zaustavlja degenerativne promene na kostima, jača srce, podiže imunitet, a Kinezi tvrde da se redovnim praktikovanjem mogu sprečiti i izlečiti čak i najteže bolesti.

Razgovarala Radenka Marković

Či gong je drevna kineska veština koja dovodi do ujedinjenja uma, tela i osećaja, a kako navodi Predrag Žižović, instruktor či gonga, slobodno se može reći i da je osnova i preteča kineskih borilačkih veština. Objašnjavajući kako se či gong izvodi, on kaže da se u okviru Holističkog centra „Krug” i udruženja „Život je pokret”, čiji je i on član, vežba spiralna veština dinamičkog či gonga sastavljena od jednostavnih spiralnih pokreta koji imaju veliki pozitivan učinak na najugroženija mesta ljudskog tela.

„One štite um i telo od problema i bolesti, brzo otklanjaju posledice stresa i hronični umor, aktiviraju i dovode u harmoniju obe hemisfere mozga, popravljaju i proširuju komunikacionu mrežu nervnog sistema, pomažu detoksikaciju i alkalizaciju, deluju pozitivno na funkcije unutrašnjih organa i žlezda sa unutrašnjim lučenjem“, kaže Žižović.

Um mora da prati pokrete

On dodaje da su vežbe jednostavne, izvode se lagano, ali da bi imale efekat, praktikant mora da bude mentalno prisutan dok ih izvodi, pošto puko mehaničko ponavljanje pokreta neće dati očekivani efekat. Dakle, osnovni princip či gonga jeste da um i telo moraju da budu zajedno.

Prema njegovim rečima treninzi, koji se obično održavaju dva do tri puta nedeljno, služe da se nauči nešto novo i ispravi ako je nešto pogrešno naučeno. Međutim, da bi se načinio pomak na zdravstvenom planu, naročito u slučaju težih problema, neophodno je svakodnevno vežbati.

„To je najbitnije. Pokreti se lako pamte, na treninzima se stalno podučavaju osnovni principi slobodnog pokretanja tela, ali vera i upornost su nešto što svaki praktikant mora sam da unese jer je jedino tada moguć pozitivan pomak. U spiralnoj veštini dinamičkog či gonga, ne postoje negativni efekti tako da se može praktikovati neograničeno.

Naravno, više pravilnog vežbanja donosi i brže rezultate. U Kini postoje bolnice i centri gde se i mladi i stari leče od teških bolesti vežbajući či gong. Oni svakog dana satima vežbaju pod nadzorom lekara, a postoji i obimna dokumentacija o izlečenju i najtežih oboljenja“, kaže naš sagovornik.

10 promena nabolje

On ističe da je najvažnije da se pokreti izvode lagano, bez upotrebe fizičke snage, kao da se izvode u vodi i da budu propraćeni pažnjom uma.

„Kada se tome doda nekoliko osnovnih principa slobodnog pokretanja tela, postižu se mnoge pozitivne promena u umu, osećaju i telu praktikanta“, kaže on i navodi neke najznačajnije:

  1. Dolazi do razmene informacija između leve i desne hemisfere mozga čime se razvija mreža neurona i ponovo aktiviraju delovi mozga isključeni ili oštećeni usled stresa.
  2. Aktivira se akupunkturni meridijan perikarda, zadužen za rad srca i osrčja. Preko njega se izbacuje suvišna vatra iz tela koja u stvari predstavlja posledicu stresa, pa se tako opuštamo.
  3. U slobodnom pokretu mišići, tetive i zglobovi kreću se bez tenzije, što harmonizuje cirkulaciju krvi i energije, pomaže čišćenju tela.
  4. Pravilnom vežbom unosi se više kiseonika u telo, postiže bolja oksidacija krvi i alkalizacija.
  5. Pozitivno se deluje na funkcije srca, pluća, jetre i slezine što dovodi do bolje distribucije krvi i kiseonika do svake ćelije, kao i otklanjanja toksičnosti krvi.
  6. Blagotvorno se utiče na bubrege i nadbubrežnu žlezdu čime se podiže vitalnost tela.
  7. Stimuliše se osnovno kretanje energije u telu, gore-dole i tako regulišu problemi sa probavom.
  8. Vraća se pokretljivost zglobova i kičme čime se mogu zaustaviti mnoge degenerativne promene na kostima i zglobovima.
  9. Smiruje se nervni sistem i podiže imunitet tela.
  10. Aktiviraju se torziona polja u i oko našeg tela koja pokreću zastoje krvi i vitalne energije, čiste telo i dovode ga u savršenu ravnotežu.

IZVOR: biomagazin.rs

PROMOCIJA ⬇