Share

Celijakija: Hrana je jedini lek

Medikamenti ne mogu stati na put ovoj bolesti, treba samo da zaboravite na namirnice koje sadrže gluten – zvuči nemoguće, ali lakše je nego što mislite.

Poslednjih godina sve više ljudi odlučuje da izbaci namirnice bogate glutenom iz ishrane, sledeći primer slavnih ličnosti, poput Novaka Đokovića, koji je s liste poželjnih namirnica odavno precrtao one što sadrže taj protein. Međutim, dok neki to rade iz pomodarstva, osobe kojima je dijagnostikovana celijakija moraju zaboraviti na gluten da bi sačuvali zdravlje. Naime, celijakija je autoimuno oboljenje – imunosistem stvara antitela koja napadaju tanko crevo i oštećuju mu sluzokožu čim hrana bogata glutenom dospe u njega. Tako se remeti crevna flora, varenje postaje otežano, baš kao i apsorpcija hranljivih materija.

Ni alergija ni netolerancija

Mada mnogi poistovećuju celijakiju s alergijom ili netolerancijom na gluten, reč je o tri različite stvari. Dok osobe alergične na gluten mogu podneti male količine ovog proteina a da im se pritom ne ošteti tanko crevo – oboleli od celijakije moraju ga u potpunosti izbaciti iz ishrane. Stručnjaci upozoravaju na to da je celijakija najozbiljniji stepen nepodnošenja glutena, te da povećava rizik od osteoporoze, sistemskog eritemskog lupusa, reumatoidnog artritisa i drugih autoimunih oboljenja. Simptomi celijačne bolesti nisu isti kod svih osoba, a često mogu navesti lekare na pogrešan trag, budući da su slični znacima nekih metaboličkih poremećaja. Mogu uključivati bol u stomaku, nadimanje i gasove, dijareju ili zatvor, smanjen ili povećan apetit, mučninu i povraćanje, te naizgled neobjašnjiv gubitak težine, koji se javlja kao rezultat otežane apsorpcije nutrijenata.

Oprezno s bezglutenskim proizvodima

Tačan uzrok nastanka celijakije nije poznat, niti se ona može lečiti medikamentima. Jedini način da se drži pod kontrolom jeste doživotno izbegavanje namirnica s glutenom. Njega ima u pšenici, raži i ječmu, što znači da većinu namirnica koje sadrže pšenično brašno, poput peciva, slatkiša, čorbi, pasta i industrijski prerađenih proizvoda, treba izbaciti iz ishrane. Poseban problem navodno su bezglutenski proizvodi koji se mogu naći u prodavnicama – obavezno čitajte deklaraciju, jer se može desiti da takve namirnice ipak sadrže male količine proteina sastavljenog od gliadina i glutenina. Ako se celijakija ne dijagnostikuje na vreme, može izazvati neurološke probleme, anemiju, sterilitet, te poremećaj u radu žučne kese i pankreasa.

Celijakija: Šta se sme jesti?

Mada zvuči nemoguće, bezglutenski meni lakše je napraviti nego što mislite! Umesto pšeničnog brašna, možete koristiti ono od kinoe, heljde, sirka, prosa ili pirinča, a kuvane žitarice dobiće poseban šmek ako im dodate semenke lana ili suncokreta. Riba, morski plodovi, meso, mleko i mlečni proizvodi takođe mogu biti sastavni deo vaše ishrane. Ne zaboravite ni na čaroliju ukusa svežeg voća i povrća, a legumi i orašasti plodovi takođe vam se mogu naći na meniju. Ipak, ako u prodavnici kupujete sušeno ili konzervirano voće i povrće – obavezno čitajte sastav proizvoda, jer se može desiti da sadrži gluten. Ukoliko sami spremate peciva ili poslastice, u receptima ćete često naići na ksantan gumu – njena uloga je da kao zamena za gluten zgusne masu.

IZVOR: biomagazin.rs

PROMOCIJA ⬇