Share

Bio rešenje – Prva pomoć iz prirode

Kutiju s priborom i sredstvima za prvu pomoć uvek treba imati uz sebe, a nije teško ni da je sami napunite prirodnim lekovima za prevenciju i tretman najčešćih povreda i tegoba

Modrice, čvoruge, ujedi insekata i stomačne tegobe neželjeni su i gotovo neizbežni pratioci tokom putovanja i izleta u prirodu, ali uglavnom ne zahtevaju tretiranje jakim farmaceutskim preparatima s hemijskim antisepticima, hidrokortizonom i mnogim drugim aditivima koji narušavaju prirodnu ravnotežu organizma.

Umesto njih, koristite holističke lekove koji umiruju nervozu – obično najgori simptom kad se desi neprijatnost – i ublažavaju i leče sve ostale fizičke manifestacije u kriznim situacijama. Drevna mudrost čudesno deluje kad naiđu problemi, i zato vam savetujemo da u kutiju za prvu pomoć, zajedno sa sterilnim gazicama i flasterima, obavezno stavite i sledeće preparate:

KOREN ĐUMBIRA

Đumbir se u ajurvedskoj i kineskoj tradicionalnoj medicini koristi preko pet hiljada godina za lečenje stomačnih problema. Jednako je učinkovit u prahu, tinkturi, kapsulama, kao i sveže narendan. Čaj od đumbira otklanja mučninu i leči stomačne tegobe, a ublažava i sve upalne procese.

Da biste sprečili povraćanje u putu i mučninu, naročito kod dece, napravite čaj od đumbira i zasladite ga medom. Za najbolji učinak, dajte deci da ga popiju pola sata pre polaska na put i tokom samog putovanja umesto sokova.

ARNIKA

Arnika, poznata i pod nazivom brđanka, koristi se preko dvesta godina kao melem za povrede, modrice i sredstvo protiv bolova i upale.

Aktivni sastojci ovog žutog cveta sadrže antioksidaste i flavonoide pod nazivom seskuiterpen lakton, koji smiruju upalu i ublažavaju bolove. Podsticanjem stvaranja belih krvnih ćelija, smatra se da arnika sprečava nakupljanje tečnosti oko oštećenih i natečenih zglobova.

FILTER KESICE KAMILICE

Kamilica je poznata po svojim umirujućim i protivupalnim dejstvima, ali se preporučuje i za ublažavanje bolova, te je svakako neophodan lek u kutiji za prvu pomoć. Kamilica pospešuje varenje i blagotvorna je u slučaju iritiranih creva.

Ipak, filter čaj od kamilice kupljen u supermarketu možda će poslužiti kao dobar oblog za umorne oči, ili će vam prijati da ga popijete posle večere, ali pošto se takav čaj često suši na vrlo visokim temperaturama koje uništavaju neke od isparljivih komponenti, preporučuje se da ga kupujete u vidu celih sušenih cvetova, najbolje u apoteci ili prodavnicama zdrave hrane.

LAVANDINO ULJE

Esencijalno ulje lavande je blagi antiseptik, analgetik i sedativ. Takođe je jedno od retkih esencijalnih ulja koje se može mazati direktno na kožu (što se ipak ne preporučuje kada su u pitanju deca mlađa od pet godina).

Nanosi se na mesto ujeda insekta, bubuljice, manje posekotine, rane i opekotine, pošto izgorelo mesto najpre rashladite tekućom vodom.

IZVOR: biomagazin.rs

PROMOCIJA ⬇