Share

Biljni sirevi – zdrava zamena za one mlečne

Budući da sadrže manje nezdravih masti od sireva životinjskog porekla, kao i zdrave bakterije, pozitivno deluju na zdravlje crevne flore, usporavaju nastanak i rast ćelija raka debelog creva, te snižavaju nivo holesterola u krvi.

Biljni sirevi i zdravlje

Biljna ishrana, koju pretenduju vegani, samo je na prvi pogled restriktivna. Danas ima mnogo proizvoda koji adekvatno zamenjuju nevegansku ishranu. Recimo, biljni sir može poslužiti kao zamena za onaj mlečni. Veliki je izbor biljnih sireva (gauda, feta, parmezan, edamer, mocarela…) koji veoma podsećaju na one „prave“. Lako se prave i odlični su za osobe netolerantne na laktozu. Ovi proizvodi imaju jače izraženu gumastu strukturu, što se u jelima i ne primećuje. Mogu se dobiti od raznih sirovina poput soje, badema, indijskog oraha, makadamije, kao i od biljnih masnoća. Većina njih sadrži kazein, protein koji se nalazi u mleku, te nije svaki postan.

Osim kazeina, tu je i manji procenat nezdravih masti, kao i bakterije koje povoljno deluju na probavni sistem, te su idealni za dijetalnu ishranu. Naučno je dokazano da bakterije u biljnim sirevima pozitivno deluju na zdravlje crevne flore, jer uništavaju patogene bakterije, usporavaju nastanak i rast ćelija raka debelog creva, te snižavaju nivo holesterola u krvi. Takođe, brojna istraživanja potvrdila su da se konzumiranjem biljnih sireva smanjuje i rizik od kardiovaskularnih oboljenja, visokog krvnog pritiska i dijabetesa. Važe za niskokalorijske namirnice, koje u proseku sadrže 30 do 80 kalorija. Biljne sireve veoma jednostavno možete napraviti i kod kuće. Stoga vam preporučujemo sledeće recepte.

Napomena: Ugljeni hidrati glavni su izvor energije, pa bi 45 do 65 odsto ukupnih dnevnih kalorija trebalo da potiče od njih. Svi veganski sirevi imaju istu količinu ugljenih hidrata – samo 2 g po obroku, što nije velik izvor.

IZVOR: biomagazin.rs

PROMOCIJA ⬇