Share

Antiupalna dijeta – Oslobodite se bola – zauvek!

Nije reč o pomodarskom hiru! U pitanju je način ishrane koji ublažava upale i bolove, olakšava lečenje srčanih i želudačnih bolesti, sprečava razvoj karcinoma, obnavlja energiju, čisti kožu i poboljšava raspoloženje

Teniserka Venus Vilijams, glumica Penelope Kruz i zvezda američkog fudbala Tom Brejdi imaju nešto zajedničko: svi su se u jednom trenutku hranili po principima protivupalne dijete (anti-inflammatory diet – AI dijeta).

Venus Vilijams činila je to da bi držala pod kontrolom autoimuni sindrom, Tom Brejdi kako bi poboljšao učinak na terenu, a Penelepe Kruz zarad detoksikacije organizma i blistavog tena.

Dijete poznatih često su uslovljene poslednjim nutricionističkim trendovima, ali AI način ishrane, zasnovan na povećanom unosu namirnica biljnog porekla i smanjenom konzumiranju šećera i prerađene hrane, svakako je mnogo više od prolaznog pomodarskog hira.

U nastavku teksta objašnjavamo vam šta su to upalna stanja i predlažemo kako da ih izbegnete i izlečite.

Šta je uopšte upala?

Verovali ili ne, upalni proces počinje kao pozitivan odgovor organizma, kad imunosistem počne slati bele krvne ćelije i „ratničke“ supstance, poput eikosanoida, u napad na viruse, bakterije ili toksine. Jednostavan primer jedne, sasvim normalne upale jesu bolovi, vrelina, crvenilo i oteklost oko rane, posekotine ili povrede.

Druga reakcija organizma na upalu, pod nazivom rezolucija, sastoji se od povratka odbrambenih činilaca s „bojnog polja“ i zacelivanja oštećenih tkiva. Prva faza upale uzrokuje uništenje ćelija, a druga (rezolucija) započinje obnavljanjem ćelija i stvaranjem novog tkiva.

Dok god su ove dve faze izbalansirane, sve je u redu. Ipak, nama se ovaj balans gotovo nikad ne događa. Razlog tome je previše šećera, prerađenih, oguljenih žitarica i zasićenih masti u ishrani, što takođe izaziva odbrambenu reakciju imunosistema na upalne procese. Drugim rečima, samo hraneći se – neprestano držimo organizam pod upalom.

„Zagađenost vazduha i toksini iz sredine u kojoj živimo takođe mogu podstaći imunosistem na odbrambene reakcije, ali većina hroničnih upalnih procesa uglavnom je uzrokovana ishranom. Hronična upala u arterijama može izazvati srčano oboljenje. Upalni procesi u mozgu povezuju se s anksioznošću i depresijom, a oni u zglobovima – s bolovima i otocima.

„Upale u crevima dovode do disbalansa dobrih i loših bakterija, što stvara oštećenja sluzokože creva, objašnjava Mark Hajman“, direktor Centra za funkcionalnu medicinu u Klivlendu i autor knjige The Blood Sugar Solution. Ovi procesi mogu prouzrokovati sindrom iziritiranih creva, alergijske reakcije na hranu, autoimune bolesti, pa čak i gojaznost.

Istraživanja pokazuju da ishrana po principima antiiflamatorne dijete umanjuje rizik od srčanih oboljenja, gojaznosti, nekih kancera… te da čak doprinosi dužem životnom veku, navodi Frank Ho, profesor nutricionizma i epidemiologije na Višoj medicinskoj školi pri Harvardu.

Možda je to jedina dijeta koja će vam trebati?

Pristalice protivupalnih dijeta tvrde da one doprinose i unutrašnjem i spoljašnjem preobražaju. Kako pokazuju naučna istraživanja, ljudi koji se na takav način hrane – imaju niže vrednosti markera C-reaktivnog proteina i interleukina-6 u krvi nego osobe koje se ne drže principa antiupalne ishrane. To je možda jedan od glavnih razloga što se ovakva ishrana povezuje sa zdravljem, vitkom linijom i manjim rizikom od srčanog i moždanog udara…

IZVOR: biomagazin.rs

PROMOCIJA ⬇