Share

4 načina za upravljanje hroničnim bolom

Bol se može kategorisati kao akutni ili hronični i može uticati na bilo koji deo tela. Akutni bol obično nestaje sam od sebe u roku od nekoliko nedelja, a hronični bol traje više od tri meseca, na primer, bol u leđima ili nogama.

Bol se može kategorisati kao akutni ili hronični i može uticati na bilo koji deo tela. Akutni bol obično nestaje sam od sebe u roku od nekoliko nedelja, a hronični bol traje više od tri meseca, na primer, bol u leđima ili nogama.

Evo nekoliko saveta kako da upravljate bolom. Čitajte dalje da biste saznali više!

Kiropraktička nega

Lekari kiropraktike su kvalifikovani zdravstveni radnici koji se bave muskuloskeletnim problemima. Njihov cilj je da pronađu osnovni uzrok nervnih smetnji ručnim manipulisanjem kičmom, vratom i drugim delovima tela.

Kiropraktičari takođe mogu naučiti pacijente kako da održavaju svoje mišićno-skeletno zdravlje vežbanjem vežbi kao što je istezanje. Kiropraktičari pomažu u pružanju olakšanja za stanja kao što su glavobolja, bol u leđima i vrat.

Hidroterapija

Hidroterapija je oblik terapije koji koristi vodu u različitim oblicima kao što su kupke, tuševi i bazeni za ublažavanje napetosti i izazivanje opuštanja. Hidroterapija ima mnoge prednosti. Efikasan je u lečenju bolova u mišićima, može pomoći u poboljšanju ožiljaka i strija, može pružiti olakšanje od stresa, anksioznosti i bola.

Lekovi protiv bolova

Lek protiv bolova je vrsta leka koji se koristi za upravljanje bolom. Obično se lek protiv bolova daje da bi se ublažila neka vrsta fizičkog stresa ili povrede. Generalno, prepisuju ih lekari i efikasni su za one koji imaju hronične ili akutne bolove.

Danas na tržištu postoji mnogo vrsta lekova protiv bolova. Neke vrste lekova protiv bolova uključuju: acetaminofen, aspirin, ibuprofen i narkotike (opioidi).

Tehnike opuštanja

Neki ljudi smatraju da im se umovi utrkuju sa mislima i ne mogu da spavaju. Tehnike opuštanja mogu im pomoći da se opuste pre spavanja.

Postoji mnogo različitih tehnika opuštanja, uključujući vežbe disanja, meditaciju i jogu. Nekim ljudima je teško da se osećaju opušteno kada isprobaju ove tehnike u početku, ali sa vežbanjem im postaje lakše.

Vežbe disanja

Vežbe disanja su veština koja se koristi da bi telo bilo zdravo i opušteno. Vežbe disanja se sastoje od različitih tipova obrazaca i tehnika disanja. Najčešća varijacija u vežbama disanja je ona koja se fokusira na plitko ili duboko udisanje.

Prednosti izvođenja vežbi disanja uključuju poboljšanje protoka krvi i cirkulacije, smanjenje stresa, balansiranje raspoloženja i čišćenje disajnih puteva.

Meditacija

Meditacija je praksa u kojoj pojedinac trenira um ili indukuje način svesti, često fokusirajući se na određeni objekat. Termin meditacija se odnosi na tehnike koje ili fokusiraju pažnju na nešto kao što je dah ili mantra ili usvajaju otvorenu svest.

Meditacija se može praktikovati iz više razloga, uključujući poboljšanje zdravlja i samosvesti, smanjenje stresa i anksioznosti, promovisanje kreativnosti i unutrašnjeg mira, ili kao deo verskih praksi kao što su hinduizam, budizam ili taoizam. To se može učiniti mirno sedeći u stolici sa zatvorenim očima ili hodajući polako.

Joga

Joga je drevna indijska fizička, mentalna i duhovna disciplina koja koristi položaje (asane), tehnike disanja (pranaiama) i meditaciju za telo, um i duh.

Povećava snagu, smanjuje stres, poboljšava fleksibilnost i povećava samosvest. Joga ima mnoge zdravstvene prednosti. Takođe se koristi kao modalitet lečenja u nekim tretmanima mentalnog zdravlja.

Okončanje

Oni koji doživljavaju hronični bol razumeju da normalne svakodnevne aktivnosti poput posla i škole mogu biti komplikovane, ali mogu biti još više kada ne upravljate svojim hroničnim bolom.

Ako imate hronični bol, možda biste želeli da isprobate ove savete kako biste lakše upravljali bolom. Pogledajte kako vam može promeniti život počevši od svakodnevnih aktivnosti. Uskoro ćete možda pronaći da istražujete više opcija za upravljanje bolom.

PROMOCIJA ⬇